top of page

DIR Floortime

Günümüzde birçok çocukta göz teması eksikliği, konuşma gecikmesi, iletişim kurma yetersizlikleri, duygusal sorunlar görülebilmektedir. DIR Floortime yaklaşımı her çocuğun bireysel farklılıklarını ve gelişimsel düzeyini değerlendirerek karşılıklı etkileşim ile çocukların gelişimlerini desteklemeyi hedefler. Floortime çocuğun sosyal-duygusal ve bilişsel kapasitelerinin gelişimi için temel becerileri geliştirmeyi amaçlar ve komutlarla, eğitsel müdahalelerle ilerlenmez. Oyun ve iletişim temelli olması çocuğun gelişiminin süreçten keyif alarak güçlenmesine yardımcı olur. Çocuk doğru iletişim kurmayı, oyun oynamayı öğrenir, bununla birlikte ebeveyn-çocuk arasındaki duygusal bağ da güçlenir.

DIR Floortime çocuğun gelişimini iki yönlü değerlendirir. Öncelikli olarak çocuğun fonksiyonel duygusal gelişim basamağında hangi seviyede olduğuna bakılır. Bu gelişim çocuğun duygu regülasyonu (duygularını düzenleme, yönetme), dikkatini kendi iç dünyasından çevreye verebilmesi, başkaları ile ilişki kurabilme, karşılıklılığı sağlama, mimik, ses tonu gibi iletişim sinyallerini anlama ve bu sinyallere karşılık verme, problem çözme, düşüncelerini oyuna yansıtabilme, mantıksal düşünme ve bu becerilerini sosyal çevrede kullanabilme becerileri için önemlidir. İkinci olarak çocukların bireysel farklılıkları değerlendirilir. Çocuğun çevresinden ve kendi bedeninden gelen uyaranları nasıl işlemlendirdiğine bakılarak çocuğa konforlu bir oyun ortamı hazırlanır. Örneğin yüksekten rahatsızlık duyan veya yumuşak oyuncaklar gibi dokunsal uyaranlarla çevresine dikkatini daha fazla veren çocuklara rahat hissedebileceği ortam, uyaranlar planlanır ve çocuğun liderliğinde oyun ilerler. Böylece çocuk rahat ve güvende keyifle oyun ile gelişir.

 

DIR Floortime terapisi uzun eğitim ve süpervizyon sürecinden geçen uzmanlar tarafından uygulanır. Çocukla birebir çalışmaya ek olarak, ihtiyaca göre çocuk aile seansları düzenlenebilir. Bu sayede anne- babalar çocuklarının gelişimsel seviyesi ve bireysel farklılıklarını fark ederler, çocukları ile olan etkileşimleri artar. Seanslar sonucunda çocuğun ilişki kurma ve fonksiyonel duygusal gelişimi güçlenir.

 

DIR Floortime yaklaşımı konuşma gecikmesi, özellikle iletişim sürecinde görülen dikkat eksikliği, problem çözme, muhakeme zorlukları gibi şikayetlerle başvuran çocuklara uygun olduğu gibi otizm spektrum bozuklukları, Down Sendromu gibi tanılanmış çocuklara da uygundur. Çocuğun gelişimsel seviyesine göre çalışılan basamaklar farklılık gösterir. Çocuğun kendi gelişimsel durumuna odaklandığı için yaş sınırlaması yoktur.

Floortime-Play-is-One-of-the-Most-Effect
bottom of page