top of page

   EMDR Terapisi

Yaşadığımız olumlu deneyimler ile olumsuz deneyimlerin beynimizde işlenme şekli farklıdır. Olumlu deneyimlerimizi beynimiz sağ ve sol beyin hemisferleri arasında geçiş yaparak ve gerekli yerlere dağıtarak işerken, olumsuz deneyimlerimiz blokajlar oluşturur ve bu blokajlar sağlıklı işleyişi engeller. Yaşamın erken dönemlerinden itibaren deneyimlenen olumsuz yaşam deneyimleri bireylerin kendisi ile ilgili olumsuz inançlar geliştirmesine neden olur. Bu inançlar yaşam sürecindeki yeni anılar üzerinde olumsuz etkiler bırakır.

EMDR travma terapisi olarak bilinmesine rağmen kaygı, davranış sorunları, bağlanma sorunları, iletişim problemleri, gelişimsel güçlükler gibi geniş yelpazeli bir çalışma alanında hızlı ve etkili sonuç gösterir.

 

EMDR, göz hareketleri gibi bilateral işleyişi hızlandıracak uyarılar ile anılar üzerine çalışır. Diğer terapi tekniklerine göre daha hızlı sonuç verir. Geliş nedeninin temelini araştırır ve anılar üzerinde bilateral uyarılar vererek blokajların düzelmesine ve sağlıklı işlemlemenin gerçeklemesine yardımcı olur. Bilateral uyarıların beyin gelişimi için hiçbir negatif etkisi yoktur.

EMDR ile çalışılan çocuk süreç içerisinde aktiftir. Çocuklarla EMDR oyun, hikaye, resim gibi rahatlatıcı tekniklerle birlikte uygulanır. Çocuğun gelişimsel durumuna ve duygusal olgunluğuna göre EMDR ile kullanılan teknik değişebilir. EMDR çocuklarda oyun terapisi gibi farklı terapi teknikleri ile eş zamanlı kullanılabilir. EMDR ile yaşanılan travmatik etki yaratmış deneyimlerin unutulması değil travmatik anıya verilen anlamın farklılaşması hedeflenir.

EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)

emdr.png
bottom of page