Ergen Psikoterapisi
Ergenlik dönemi hem çocukluğun kaybı hem de yetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönem bu iki nedenle hem çok önemli hem de çok çatışmalıdır. Ergenlik dönemindeki genç hem kendi ruhsallığında birçok çatışma yaşar hem de ailesi, arkadaşları ve diğer çevresi ile ilgili güçlükler yaşayabilir. Bu dönem biyolojik ve ruhsal değişimin en yoğun olduğu dönemdir ve bu sürecin içinden geçmek kolay değildir. Bu nedenle ergenlik dönemindeki gençlerin anlaşılmaya yoğun olarak ihtiyaçları vardır.
Normal gelişimsel süreç içerisinde ergenlik dönemi birçok sancıyı içinde barındırır. Bu sürece eklenecek psikolojik sorunlar ise ergenlik dönemindeki genci oldukça fazla zorlayabilir. Bu nedenle aile içerisinde yaşanan çatışmalar, arkadaş ilişkilerindeki sorunlar, akademik hayattaki güçlükler başa çıkılması zor sorunlar olarak algılanabilir. Bu sorunlar karşısında gençler iki uçlu davranışlar ortaya koyabilirler. Öfke kontrol sorunları, riskli davranışlar, madde kullanma gibi eylemsel davranışlar gösterebilecekleri gibi içe kapanma, kendine yönelen agresif davranışlar, yeme problemleri gibi pasif davranışlar sergileyebilirler. Her ne olursa gencin içinde bulunduğu ruh halinin anlaşılması ve desteklenmesi oldukça önemlidir.
Psikoterapi sürecinde ergenlik dönemindeki gencin ruhsal ihtiyaçlarının anlaşılması, yaşadığı güçlüğün giderilmesi için işbirliği kurulması, sorunlarla başa çıkma kapasitesinin arttırılması gibi süreçler çalışılır. Aile içindeki çatışmaların çözümlenebilmesi için aile olarak da terapi süreci planlanabilir.
Forte Ekibi olarak ergenlik dönemindeki gencin ve ailesinin ihtiyaçlarına yönelik terapi sürecini planlamakta ve işbirliği ile destek vermekteyiz.