Dikkat, hafıza, görsel algı, dil gibi beceriler ile ilgili yaşanılan sorunlar günlük yaşam sürecini olumsuz etkiler. Bu zorluklar çocuklar için akademik başarı düşüklüğü, ders çalışma isteksizliği, organize olma zorluğu, yetişkin-yaşlılar için de iş yaşamında zorluklar, günlük yaşamı sekteye uğratan unutkanlık problemleri gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Nörogelişimsel eğitim bilişsel işlevlerin çeşitli ölçme araçları ile detaylı olarak değerlendirildikten sonra kişiye özel programını yapılandırarak yapılır. Bu programı nörofizyolojik bakış açısı ile yapılandırmak çalışmaların verimliliğini arttırır. Çocuğun güçlü zayıf yönleri tespit edildikten sonra zorlandığı alanlar çeşitli egzersizler ile güçlendirilir. Seans içinde çalışılan konular ile ilgili ev programı verilir. Yapılan tekrarlar sonucunda çalışmadan alınan verim artar ve yaşanılan problem azalmaya başlar. Sorun alanındaki gelişim izlendikçe görüşme sıklığı kontrollü bir şekilde azalır.
Çeşitli nörolojik problemler (demans, dikkat eksikliği vb.) yaşayan yetişkin ve yaşlılar için de bilişsel işlevlerin detaylı değerlendirilmesinin ardından nörorehabilitayon programı yapılandırılabilmektedir. Kişinin rehabilitasyondan verim alabilecek düzeyde olması önemlidir. Ev programı ile desteklenen çalışmalarla yaşanılan sorunun seyrini yavaşlatmak bazen de bazı becerilerde güçlendirmek mümkündür.