Oyun Terapisi
Oyun çocuğun en iyi kullandığı dildir. Oyun ile çocuğun tüm gelişimsel alanlarını desteklediği gibi çocuğun duygularını ifade etmesine olanak tanır. Oyuncaklar aracılığı ile çocuk ihtiyaçlarını, zorluklarını farkına varır, çözmeye çalışır ve problem çözmeyi öğrenir. Terapi sürecinde oyuncaklar çocuğun isteklerinin, kaygılarının tercümanı olur.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Çocuk merkezli oyun terapisi oyun terapisinin yönlendirilmemiş şeklidir. Terapist çocuklara duygu ve isteklerini oyun yoluyla ifade edebilecekleri güvenli bir ortam sunar. Çocukların kendi problemlerini çözebilme kapasiteleri olduğundan dolayı direktif-müdahalelerle ilerlemez. Çocuk oyun odasına girdiğinde istediği oyuncaklarla dilediği gibi oyun kurma özgürlüğüne sahiptir. Terapist çocuğun oyunlarını izleyerek, ona ayna tutarak, oyunlarını anlayarak ihtiyaçlarını fark etmesine ve yaşadığı problemi çözmesine yol gösterir. Oyun terapisinde kullanılan dil ve oyunların seyri çocuğun rahatlamasına yardımcı olur.
Fillial Terapi
Fillial terapi, aile terapisi ve oyun terapisi yaklaşımlarının birlikte yürütüldüğü, aile içinde sorunların çözümünü kolaylaştıran bir oyun terapisi yaklaşımıdır. Bu yaklaşım aile bireylerinin ilişkilerinin güçlenmesine ve anne-babanın çocuklarının iç dünyasına farklı bir pencereden bakabilmesine yardımcı olur.
Fillial terapide anne-babanın ev ortamında haftada birer kez oyun seansları gerçekleştirmeleri istenir. Öncesinde anne-babalara bu yaklaşımı uygulamalarına dair eğitim verilir ve hazır oldukları zaman çocuklarına uygulamaları beklenir. Terapist anne-babanın seans çekimlerini izleyerek oyunları yorumlar ve aileyi çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirir. Bu yöntem sadece çocuğun değil anne-babanın da rahatlamasına ve değişmesine yardımcı olur.
Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi
Bilişsel davranışçı oyun terapisi, bilişsel davranışçı terapi tekniğinin oyun ile birlikte yürütüldüğü bir terapi yönetimidir. Bilişsel davranışçı oyun terapisi çocuğun düşünce ve inanç sistemindeki değişimlerin duygusal ve davranışsal değişimlere yol açtığını savunur. Bu terapi hedef odaklı olup, hedefler doğrultusunda oyun aracılığı ile çocuğu yönlendirerek çocuğu destekler. Çocuk merkezli oyun terapisi ve fillial terapiden farkı yönlendirilmiş oyun terapisi sınıflamasına girmesidir. Hedef odaklı ve öğreticidir. Çocuğun yaşadığı sorun, terapistin yönlendirmesi ile çalışılır. Çocuk ne için geldiğini bilir. Çocuğun başa çıkmakta zorlandığı duygu üzerine güven ilişkisi kurduğu terapisti ile çalışılır.
